...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Revista IES

xavier | 27 Febrer, 2007 18:18

Com sabeu (i si no ho sabíeu ja ho sabeu), l'IES té una revista: l'Apeiron (ja dedicarem un altre post a explicar el títol). El curs passat va tenir dificultats per imprimir-se amb temps i no va poder ser distribuïda en condicions (tot i que hi havia una sèrie de col·laboracions molt interessants: mirau d'aconseguir-la). Enguany, des dels departaments de Cultura Clàssica i Filosofia volem donar-li un impuls. Tot i que no som necessàriament qui la coordinarem fem una crida, una lletra de convit a fer col·laboracions, perquè cap revista d'Institut té sentit si no l'han feta els alumnes.

Què es pot fer? Moltes coses: un còmic, una entrevista a algú que us sembli interessant, una vinyeta, contar alguna activitat que us agrada, una il·lustració, un horóscop divertit, passatemps, un poema, un escrit de creació o de reflexió, una fotografia,...

Va, animau-vos.

És important, insisteixo, que hi col·laboreu i que animeu a altres a colaborar-hi. El temps de l'esplai a la Biblioteca podeu comunicar-vos la vostra idea, i així es podrà coordinar de tal manera que no es repeteixin temes.

Filosofia i poesia

xavier | 27 Febrer, 2007 18:08

Gairebé tot@s coneixeu la meva debilitat per la poesia. A mi m'agrada tractar temes i qüestions filosòfiques a partir de la sensibilitat que s'expressa poèticament i potser recordareu poemes llegits o comentats a classe. A més l'enfocament des de la filosofia permet una relativa llibertat a l'hora de llegir-los en la mesura que és una perspectiva externa, que es centre més en dialogar amb el poema que no pas en analitzar-lo. Per això he encetat aquesta nova categoria, filosofia i poesia (o poesia i filosofia, no hi ha jerarquia). Aniré penjant poemes que s'ha llegit a classe, coses relatives a la literatura que m'importen,... I per començar un enllaç que li dec a na Melanie (gràaaaaaaaaaaaaaaacies moltes), que me'l va descobrir i que val la pena visitar on hi trobareu poemes recitats o musicats: http://antologiapoeticamultimedia.blogspot.com

Sobre anonimicitat i altres comentaris

xavier | 27 Febrer, 2007 17:12

No per res, sinó per una cosa. Hi ha comentaris que es fan anònimament, cosa que no em molesta en absolut. Si jo tenc temps vaig responent-los, tant si sé qui és, com si m'ho imagin, com si no en tenc ni ides. Fins i tot poden ser d'un que passa. Ara bé, jo us propòs signar-los, no per res, sinó per una cosa. Jo no tenc temps de pujar tot el que voldria al bloc. Tampoc, per tant, de respondre a tots els comentaris. I si sé qui els ha fet, així podem comentar coses quan ens veim a l'IES, a l'aula, als passadissos, a la biblioteca, al pati... I una cosa: no us ofengueu si no en dic res: no ho faig per desídia o perquè no m'hagi interessat, sinó perquè a vegades no tenc temps o no ho duc tot dins el cap, però estic molt content, de tots i cada un d'ells, i tots em fan pensar [el teu també Caterina ; )]. I si voleu m'ho recordau, tot allò que faci falta.

La fidelitat obstinada

xavier | 20 Febrer, 2007 17:58

L'Obra Cultural Balear i el Grup Blanquerna, juntament amb l'Ajuntament d'Inca, presenten aquest divendres dia 23 de febrer de 2007, a les 20h, a l'esglèsia del monestir de Sant Bartomeu d'Inca i comptant amb l'actuació de l'Orfeó l'Harpa d'Inca el llibre:

La fidelitat obstinada Homenatge a Mn. Pere Joan Llabrés i Martorell

Obra Cultural Balear

Pere Joan Llabrés, impulsor de la intervenció de Miquel Barceló a la Seu, va tenir una activitat constant i ferma en defensa de la cultura, la llengua, el patrimoni artístic i la identitat de les nostres Illes.

Memòria històrica: justícia i filosofia[24 de febrer de 2007]

xavier | 20 Febrer, 2007 17:36

Alguns de vosaltres vau treballar a les classes de filosofia la qüestió de la recuperació de la memòria en relació a les víctimes de la dictadura franquista. Malgrat a primer cop d'ull sembli una cosa aliena a la filosofia i més pròpia de la història, atany de ple a la filosofia: en la mesura que és una qüestió molt vinculada amb la justícia i el dret (els drets humans), per una banda, i en la mesura que la (les, qualsevol) narració històrica (que no és una única) sempre presuposa plantejaments o prejudicis ideològics.

http://xavier.balearweb.net/get/23939-ARMHM.jpg

Per aquells que us va interessar o per aquells que us pugui interessar el proper dissabte dia 24 de febrer de 2007 és realitzarà un RECORREGUT PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA D'INCA, amb motiu del III Memòrial Antoni Mateu i Ferrer, batle d'Inca de la II República en el moment del cop d'estat i afullesat pels militars sublevats. Tendrà el seu inici a les 11h davant l'Ajuntament d'Inca i acabarà aprop a les 13h.

Malgrat es tracti d'un acte promogut per les agrupacions d'Inca del PSM-Entesa Nacionalista i Alternativa (EU-EV) no té un sentit partidista, ja que es convoca amb caràcter obert, hi col·labora l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i es una qüestió en què es vinculen diverses associacions de defensa dels drets humans, en la mesura que es va tractar d'un crim contra la humanitat, com Amnistia Internacional, organització totalment independent.

Fosses comunes a Villamayor de los Montes (Burgos)

Fosses comunes a Villamayor de los Montes (Burgos)

Conferència sobre el món clàssic

xavier | 14 Febrer, 2007 18:50

divendres, 16 de febrer de 2007

"HEROÍNAS Y CARTAS DE AMOR CONTRA LOS HÉROES"

Vicente Cristóbal, Catedràtic de Filologia Llatina a la Universidad Complutense de Madrid

Fundació “la Caixa”

Plaça de Weyler, 3

Palma

Enmarcat en el cicle:

DONES, HEROÏNES I DEESSES A L’ANTIGUITAT GRECOLLATINA

La intenció d’aquest XI Curs de Pensament i Cultura Clàssica, ja començat, té la intenció de tractar diversos aspectes del món de la dona a l’Antiguitat grecollatina. Són moltes, en efecte, les manifestacions socials i culturals en què, malgrat les aparences, es manifesta la seva presència. Aquest curs pretén analitzar molt particularment les seves corresponents projeccions mítiques i literàries, com a heroïnes i deesses, amb funcions màgiques, profètiques, guerreres i polítiques. Es tracta, en definitiva, d’oferir una panoràmica del món de la dona a l’Antiguitat per demostrar que, malgrat totes les dificultats, supera l’àmbit de la marginació per aconseguir erigir-se en un referent essencial de la cultura grecollatina.

encontres literaris

xavier | 14 Febrer, 2007 18:44

ENCONTRES LITERARIS

En diàleg amb... Luis García Montero, poeta.

Dilluns, 19 de febrer a les 19h30'

al Centre de Cultura

de la Fundació Sa Nostra

Carrer Concepció, 12

Palma

Un vertadera llàstima que sigui a Palma, de totes meneres, com coneixeu la meva curolla per parlar de filosofia a partir de la poesia, ja intentarem fer alguna cosa a través del bloc...

Coneixement i poder

xavier | 13 Febrer, 2007 23:18

Una realitat complexa, aquesta és la que afronta l'ésser humà (que a la vegada és, al temps, una realitat complexa). Impossibilitat de captar-la totalment es comporta com l'animal inquiet que és i la intenta desxifrar amb el mitjà que té: el coneixement. Tal és el poder del coneixement que Thomas Hobbes, filòsof anglés (investigau-ne l'època i les transformacions culturals que s'estan produint) escriu un text que causa vertígen (fragment de l'obra Elementos de Derecho Natural y Político i que he pogut recuperar per mitjà de la imprescindible col·laboració de na Lluïsa -gràcies, de veritat- i per això el puc reproduir):

[8]. Para comprender el significado que doy al poder cognitivo, hemos de recordar y admitir que existen continuamente en nuestras mentes ciertas imágenes o concepciones de las cosas externas; de forma que si un hombre fuera capaz de seguir vivo, mientras todo el resto del mundo fuera aniquilado, podria sin embargo retener su imagen y la de todas aquellas cosas que antes hubiera visto y percibido. Todos los hombres saben por experiencia que la ausencia o destrucción de cosas imaginadas una vez, no implica la ausencia o destrucción de su propia imaginación. A esta visión y a las representaciones de las cualidades de las cosas externas llamamos cognición, imaginación, ideas, nociones, concepciones o conocimiento de ellas; y la facultad o poder gracias al qual somos capaces de tal conocimiento, es lo que yo llamo aquí poder cognitivo o conceptivo, el poder de conocer o concebir [9].

És la hipòtesi aniquilatòria, que ens fa adonar del poder de la nostra consciència. Coneixement és poder, i ho veurem més desenvolupat quan tractem el tema de la tècnica.

Uns sentits limitats i una potència ilimitada són l'horitzó en què desenvoluparem els propers temes.

Ànim.

Estima Mallorca pels enamorats

xavier | 13 Febrer, 2007 19:26

http://xavier.balearweb.net/get/Salvem%20Mallorca%2014022007.JPG

MUTACIONES, de Juan José Millás

xavier | 13 Febrer, 2007 17:53

Fa més o manco dos anys va incendiar-se a Madrid un edifici molt emblemàtic, l'edifici Windsor. Arrel de l'incendi Juan José Millás, escriptor i articulista va publicar un article que tangencialment tractava el tema, però que a nosaltres ens interessa per les idees que s'hi troben articulades en relació a la sensació, la percepció, els sentis i el coneixement, que és el tema que hem començat a desenvolupar.

Al final hi ha una reflexió irònica sobre la televisió també molt interessant, pensau-la.

Juan José Millás

MUTACIONES

febrer 2005

Cinco sentidos son muy pocos para hacerse cargo de la complejidad del universo. Con los cinco sentidos no se percibe ni el 1% de la realidad, sobre todo si son tan limitados como los nuestros. Si usted tiene perro y lo saca a pasear tres veces al día, habrá comprobado la avidez con la que huele todo, el empeño con el que escarba para "cazar" los olores atrapados en la tierra. Creemos que el olor asciende, como el gas, pero los perros nos enseñan que se depositan en el suelo y se filtran a través de sus poros en dirección al infierno. El perro no huele: lee. Cuando aplica su nariz a una mancha de humedad depositada allí por una perra, está averiguando su estatura, su raza, su edad, quizá también su dirección y su número de teléfono. Hay una novela antigua de Paul Auster, Tombuctú, contada desde el punto de vista de un can, en la que se señala la superioridad del olfato del perro en relación al nuestro.

 (Segueix)

Per treballar el dossier QUI SOM?

xavier | 13 Febrer, 2007 17:25

El dossier que feim servir per desenvolupar diverses qüestions al desdoblament el podeu treballar juntament amb aquesta guia. Si feis algunes de les qüestions plantejades i voleu que les vos revisi, sense cap problema, lliurau-m'ho a classe.

Qüestions relatives a la lectura de SAVATER

xavier | 13 Febrer, 2007 17:02

Aquesta entrada serà curteta: tan sols hi trobareu qüestions relatives a la lectura del llibre de SAVATER, Èica per al meu fill que us poden servir de brúixola per orientar-vos en la preparació de la prova escrita, o millor, en l'aprenentatge a partir de la lectura. També haureu de comentar algun dels textos que surten al final de cada capítol.

"No me pagan por pensar"

xavier | 12 Febrer, 2007 21:54

Més o manco això deia una xapa que he vist a la motxilla d'un alumne de l'IES.

"Quin porvenir!" com diria un alumne meu (cercau com es diu porvenir en català).

El menyspreu del pensament, de la reflexió, és el primer que ens vé al cap, segurament perquè aquesta actitud és la que promou el nostre entorn social. No pensis, consumeix! Qui està interessat en què no pensem? No val res allò per a què no ens paguen, per a què no ens recompensen... Aquesta comercialització de les activitats humanes és preocupant. Però, i si precisament allò per a què no ens paguen és el més valuós? Provem de giravoltar la lectura de la surrealista xapa: precisament, pens, malgrat no em paguin, i ho faig precisament perquè no em paguen. I la xapa "diu" el mateix. És perquè pens que existeixo, venia a dir més o menys Descartes (qui és Descartes?): cogito ergo sum. Reivindiquem-lo...

A qui se li acut un lema que poguem giravoltar?

La lucha por la dignidad: lectura d'Ètica i Filosofia I

xavier | 12 Febrer, 2007 20:49

Potser us sembli estrany que coincideixi, però la lectura es pot fer a diferents nivells: més pautada o més lliure, més comentada o més reflexionada,... i així podeu aprendre de maneres diferents i aprendre diferents maneres...

Aquesta serà, per tant, la lectura obligatòria per al tercer trimestre, trimestre que, recordau, comença la darrera setmana de març: dia 26 de març cal que el porteu:

http://xavier.balearweb.net/get/la%20lucha%20por%20la%20dignidad.jpg

MARINA, José Antonio i VÁLGONA, Maria de la, La lucha por la dignidad. Teoría de la felicidad política, Editorial Anagrama, Barcelona, 2005 (de la col·lecció COMPACTOS, que és la de butxaca)

L'autor que ens interesa especialment té pàgina web: www.joseantoniomarina.net, si voleu culetjar-la.

Per entrar en olivetes vegem-ne què en diu l'editor:

 (Segueix)

Dates per a les proves escrites (Ètica)

xavier | 12 Febrer, 2007 19:01

Per tal que us pogueu planificar el que resta de trimestre us deixo les dates per a les proves escrites:

- dia 8 de març, a partir de la lectura del llibre de Fernando SAVATER.

- dia 15 de març, a partir de les qüestions tractades entorn al manual.

Recordau-me que posem un termini per al lliurament del quadern de treball.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb