...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Podem amagar les coses al Calaix perquè siguin vistes

xavier | 29 Gener, 2008 19:24

Ara, després d'un trimestre (i més) de trajectòria ètico-filosòfica ja saben (vosaltres amb jo i jo amb vosaltres alguna cosa del que són (o del que no és) l'ètica (quarts) i la filosofia (primers), els seus temes i problemes, fins i tot en la seva història (segons)...

Alguna relació té amb moldejar-nos a nosaltres i moldejar la realitat mitjançant la paraula. Aprendre a llegir i escriure, és, en el fons. A vegades les coses es fan complicades però és que no les podem simplificar, perquè la realitat és complexa.

I per això llegim, i per això escrivim, perquè això ens enriqueix i enriqueix la nostra manera de veure la realitat, i, per tant, som capacos d'enriquir la pròpia realitat.

Tota aquesta disquisició, per què? Per ver-vos una proposta:

 (Segueix)

Desafiament (o proposta deshonesta)

xavier | 28 Gener, 2008 23:04

L'altre dia us comentava, als d'història de la filosofia, que us proposava engegar una sèrie de lectures comentades sobre qüestions relacionades amb els temes de la filosofia al llarg de la seva història. El desafiament ja el feia el curs passat (podeu veure, a la web d'alternativacció, un post de dia 13 de febrer, 2007, amb el mateix títol que aquest que també llança la proposta, i així m'estalvïi escriptures i, a més, podeu veure altres models o exemples).

La intenció és que pogueu orientar tots aquests coneixements que anau incorporant de forma tan apassionada sobre la història de la filosofia, a temes de l'actualitat. Perquè altre no és el sentit de la història de la filosofia (si és que en té, si és que n'ha de tenir). La dimesnsió pràctica és que ajuda a preparar la quarta de les preguntes del comentari...

Jo us proposava tres textos (a treballar voluntàriament): un sobre cosmopolitisme (per projectar sobre les escoles hel·lenístiques), un altre sobre la laicitat (per projectar sobre la relació entre el poder civil i el poder eclesiàstic en l'Edat Mitjana) i un altre sobre la utilització del terrorisme per part dels governs (per projectar sobre Maquiavel, després d'aquest futur inmediat).

Com que EL PAÍS em fa la pirula no aconsegueixo les edicions en format original dels dos primers, però, per no retardar més això, els pos en versió pròpia (del segon alguns, els sociòlegs, en teniu fotocòpia)...

(si seguiu trobareu l'enllaç als documents...)

 (Segueix)

Los justos i/o Pedro y el capitán

xavier | 28 Gener, 2008 22:02

Triau el més prest possible la lectura per aquest segon trimestre. Recordau emperò, que, voluntàriament podeu fer les dues. L'una és requisit per aprovar l'avaluació, la segona, servirà per millorar la nota.

Los justos, d'Albert Camus

Los justos, d'Albert CAMUS, publicat per Alianza Editorial (podeu fer servir altres edicions, però)

o bé,

Pedro y el Capitán, de Mario Benedetti

Pedro y el Capitán, de Mario BENEDETTI, publicat per Alianza Editorial (podeu fer servir altres edicions, però).

Us en faig cinc cèntims, amb la resenya que en posa l'editorial, de cada una d'elles, per atal que pogueu fer-vos una idea, més enllà d'allò comentat a classe.

 (Segueix)

Prova escrita Ètica per al meu fill

xavier | 28 Gener, 2008 21:44

Recordau, alumnat apassionat i apasionant d'ètica, que durant aquestes setmanes fareu la prova escrita sobre els capítols que restaven del llibre de Savater.

Com us vaig comentar, i ara us record, l'examen el podreu fer amb el llibre, per això és convenient que el tengueu treballat, subratllat i anotat i que tengueu treballats cada un dels capitols, perquè us sigui funcional a l'hora de fer la prova. Recordau també que els quatre primers capítols constitueixen un fil que es va recuperant intermitentment (com gairebé tots els elements del text). Recordau que, per tant, no es tractarà de reproduir el text de la lectura. I recordau que cal que sigueu generosos en la redacció de les vostres respostes.

Recordau també quina serà l'estructura de la prova:

 (Segueix)

Orientació universitària

xavier | 28 Gener, 2008 19:03

Com que la majoria no portàveu bolígraf he anotat les adreces web que ha s'han comentat a la xerrada sobre orientació universitària:

- Universitat de les Illes Balears: www.uib.es (anau a Informació per a: futurs estudiants)

- Punt d'informació universitària del Govern de les Illes Balears (CAIB): www.piu.caib.es/index.ct.htm

- Formació Professional a les Illes Balears: http://formacioprofessional.caib.es

També ha donat algunes genèriques:

- Portal universitari, amb patrocini privat, però amb informació de totes les universitats de l'Estat: http://www.universia.es

- Portal d'orientació de l'Instituto de la Mujer de la Región de Mucia, on hi trobareu el test: http://www.eligeprofesion.org

 (Segueix)

Si això és un home...

xavier | 27 Gener, 2008 10:58

Aquest és el títol de la lectura per aquest segon trimestre que ha de fer l'alumnat de 1er de batxillerat. En relació a la passada, és una lectura més senzilla, és una novel·la, i la dificultat rau en donar-li una dimensió filosòfica, més enllà d'una lectura estrictament literària. Què n'heu de fer, a l'hora de redactar el comentari? Primer de tot jo us recoman fer la lectura amb un llapis, un bolígraf i un quadern: subratllau, anotau, i escriviu allò que us va suggerint. Així tendreu els elements per després desenvolupar. Després desenvolupau el guió que us vaig comentar a classe (com a orientació, no és una estructura tancada, perquè hi ha elements que poden sortir a diferents punts):

1.- Cal que situeu l'autor (cercau-ne informació, i seleccionau la més significativa), contextualitzeu l'obra (els esdeveniments històrics que envolten l'obra i el fet concret dels camps de concentració, Auschwitz, i la ideologia que els va fer possibles) i feu una presentació de la novel·la (de què tracta, l'argument).

2.- Identificau, analitzau i comentau les problemàtiques filosòfiques que apareixen a l'obra (filosòfiques en un sentit ample, és a dir, aquells element que exigeixen ser pensats): els valor morals de les persones que hi apareixen (presoners i carcellers), el valor de la vida humana, la solidaritat, la culpa per la supervivència...

3.- Elaborau una reflexió sobre la condició humana (què significa ser ésser humà), a la llum (o a l'ombra de la novel·la). Començau per un plantejament vostre, tan a nivell més abstracte (què és l'ésser humà en general) com a nivell més experiencial (la vostra vivència), i després orientau-la cap els elements que ens pugui aportar la novel·la (l'existència de l'ésser humà en una situació límit).

4.- Justificau l'actualitat de la novel·la (a favor o en contra): per què hauria de ser necessari conèixer els fets que envolten la novel·la, o és millor oblidar-los? Es tracta d'un esdeveniment anecdòtic en la nostra història recent o bé es tracta d'un fet fonamental del qual no podem escapar?

5.- Finalment, i com sempre, assajau una valoració crítica a mode de conclusió.

Intentau trobar un títol propi al vostre treball i recordau que a la novel·la hi ha un Apèndix que us ajudarà bastant, crec jo, a enfocar el comentari. Es tracta d'un seguit de qüestions que estudiants de batxillerat (com vosaltres) plantejaven a l'autor quan visitava els centres d'ensenyament, i les respostes que ell va elaborar. També us adjunt, com enllaç, un article de Juan José Millás que tal vegada pugui servir-vos per entendre el nivell de lectura que es pretén.

 (Segueix)

Altolaguirre

xavier | 26 Gener, 2008 17:03

Per tractar temes d'antropologia filosòfica, com la qüestió del dolor i la mort, podem aproparnos-hi mitjançant la literatura, una altra forma de coneixement (el vostre manual oblida l'art, com a forma de coneixement de la realitat, intentau incorporar-lo d'una manera plural).

Jo us proposava varis textes, un d'ells, tal vegada el més difícil de localitzar, el de Manuel Altolaguirre podeu trobar-lo aquí.

 (Segueix)

Prova escrita sobre Tomàs d'Aquino i companyia

xavier | 26 Gener, 2008 16:06

Per aquells que no els heu pogut trobar, aquí en teniu els apunts: Tomàs d'Aquino. Sé que són menys clars que els anteriors i que la referència del llibre ho és més, però també recordau que va augmentant el nivell de complexitat.

 (Segueix)

Guia per a perplexos o Com orientar-se en aquest bloc...

xavier | 26 Gener, 2008 15:54

Na Maria Antònia i na Llucia m'han fet notar, amb tota la raó del món (i més), que és complicat (i ho és) trobar determinats materials en el bloc. Sobretot per als de segon de batxillerat, i en el seu cas, en el seu bloc específic (http://alternativaccio.blogspot.com). És per això que faig aquesta entrada, que intentaré mantenir sempre (qui diu sempre diu mentre sigui necessària) a la "portada" del bloc, per intentar facilitar el treball...

En primer lloc, m'intentaré justificar: per què un bloc? Per què no un accés des de la web de l'IES a través del departament? Primer, per una raó metodològica: crec que el tipus de treball que permet el bloc és més enriquidor, en la mesura que està obert a un cert diàleg (és a dir, us permet participar en la construcció del mateix) i en la mesura que no es redueix als materials que us pugui aportar, sinó que també s'hi poden plantejar temes tangencials o marginals, no necessaris per a "aprovar l'assignatura" però sí per "aprendre de l'assinatura". En segon lloc, per una raó estructural: l'organització (o desorganització) del bloc és més flexible i menys impositiva. És a dir, la filosofia no pot reduir-se a una sèrie de materials que siguin estudiats, sinó que requereix vàries lectures i una elaboració pròpia de l'estudi.

Això té una sèrie d'inconvenients (és cert). Per això heu de tenir en compte vàries coses:

1.- A mesura que es van publicant anotacions es van endarrerint les anteriors, de manera que el més recent surt en primer lloc i per trobar coses anteriors heu d'anar cap enrera. Sobretot quan es fa servir en cursos successius passa que el final del curs surt al principi del bloc, per tant s'ha d'anar remontant cap enrera per cercar coses anteriors. Això passa sobretot, com deia, amb el bloc d'alternativacció. A partir d'ara procuraré anar fent anotacions del que anem tractant, però també us aconsell mirar coses anteriors (per exemple hi ha dos textos d'Aristòtil comentat que poden servir com orientació a l'explicació de textos que na Llucia em comenta que és dificultós.

2.- Algunes anotacions continuen més enllà del que us apareix inmediatament al bloc. És quan posa (Segueix), i si hi premeu a sobre podreu llegir l'article concret. Així també podreu veure els comentaris o dubtes que posin els vostres companys i companyes.

3.- Al final de cada article veureu la categoria en la qual s'especifica a quin curs o cursos va dirigit concretament cada article (a no ser que vagi a tots els cursos, com aquest, que posa General) o si bé són articles sobre aspectes no elaborats a l'aula. Al marge del bloc podeu trobar un menú de categories que us presentaran tots els articles relatius a cada una de les categories (o cursos).

4.- Els comentaris els podeu fer servir per fer aportacions o per resoldre dubtes, i no necessàriament són publicats. Si hi deixau el vostre correu electrònic (que no és públic, després) s'entén que puc contestar-vos al vostre correu.

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb