...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

B2C HiaFia: Kant/materials complementaris

xavier | 18 Abril, 2008 20:38

Penjaré ara el materials que us he comentat sobre Kant: la presentació, que m'heu demanat, i un comentari resolt de l'ètica.

Però primer un avanç de l'advertiment sobre la imbecilitat que haureu d'escoltar el proper dia a classe. Segurament el llegiran aquells a qui no va dirigit, però és igual.

Recordau que avui, durant la classe haurieu d'haver estat fent un examen. El mínim és deixar fer classe amb normalitat. I si després, a més, us diuen que el que s'explica avui no va necessàriament a examen, la cosa empitjora (tot i que alguns ho fan tant si va a examen com no).

Al manco per respecte, als vostres companys, i a qui explica, haurieu de procurar moderar-vos.

No és tan difícil no escoltar sense molestar: segur que si ho provau un parell de vegades sereu capaços d'aconseguir-ho.

Sé que és la darrera hora del divendres, i hi ha cansament. Però ara també som divendres i és tard, i jo també estic cansat, i com a Rússia, que hi viu sa gent amb zero graus i se congelen i s'aguanten, també m'aguant.

I com que no som de la lògica de perjudicar a tots per fer entrar en raó a uns, posaré els materials i continuaran els ritmes d'avaluació explicats. Però hi ha un límit.

KANT: presentació

KANT: comentari d'ètica

El text del qual us he parlat avui dematí, que na Lidia ha sabut identificar els elements que en permeten la comprensió és el que teniu a la selecció de textos sota l'epígraf Experiència, coneixement i aprioritat.

"En el temps, doncs, cap dels nostres coneixements precedeix a l’experiència, i tots comencen en ella. Però si és veritat que tots els nostres coneixements comencen amb l’experiència, tots, no obstant, no procedeixen d’ella [...]"

B2C/HiaFia: Articles per a treballar amb Kant (que és bona companyia): laïcitat i cosmopolitanisme

xavier | 14 Abril, 2008 20:45

Teniu, aquest cop, dues opcions. Per una banda un que parla sobre l'ètica laica (el de Laporta, que no és en Laporta) i l'altra (el de Beck) que parla sobre la idea de cosmopolitanisme (joder quina paraula més mala d'articular), més enfocat cap a la política.El primer ja el teniu fotocopiat, però per si a algú li falta...

Qualsevol dels dos podeu comentar-lo (segons el plantejament que vam acordar en els anteriors articles), amb puntuació, i, si voleu treballar l'altra (per generositat) us somriuré (sincerament).

Hi ha la versió com es va publicar al diari (lletra reduïda) i la versió (els que tenen un 1 al darrera) currada per jo per tal que no us queixeu (com sou, eh?).

LAPORTA: Moral de laico

LAPORTA: Moral de laico 1

BECK: El milagro europeo

BECK: El milagro europeo 1

Il·lustració, llibertat i democràcia

xavier | 14 Abril, 2008 19:45

A història de la filosofia tractam Kant i la il·lustració, un periode fonamental per a la configuració de l'espai polític contemporani. Llibertat, igualtat i fraternitat, anhels d'una revolució tants cops derrotada des d'aleshores, són somnis d'aquests fràgils i vulnerables éssers que som els humans.

A filosofia ens estam returant en la noció de llibertat, desig i conquesta sempre amenaçada i que a vegades ens fa por.

A ètica fa poc parlarem del constitucionalisme modern, manera insuficient, problemàtica i pobra d'articular la democràcia, un altre d'aquests somnis. Compararem diverses constitucions de l'Estat que ens ha tocat transformar i una d'elles era la de la II República.

Avui, 14 d'abril, 77 aniversari de la seva proclamació democràtica i colpejada després per la força brutal del feixisme (també alemany i italià) no està de més tenir un poc de memòria.

Amb un toc d'alegria era anunciada a la revista satírica Foch-y-Fum.

Foch-y-Fum

Rèptils electrocutats?

 (Segueix)

Vindicació de la lectura

xavier | 05 Abril, 2008 18:00

LLegir ens fa més guapos.

Antonio MUÑOZ MOLINA: El libro ilimitado

Revitalitzant la categoria, poc a poc

xavier | 02 Abril, 2008 16:53

MAYO DIGITAL, 1996

Tanta información en los disquetes

tan poca información en los cerebros

y la tristeza de tu tos de madrugada.

Jorge RIECHMANN

RIECHMANN, Carga docente

Si teniu una est ona, per pensar

xavier | 01 Abril, 2008 22:31

el roto ELPAÍS 31/03/2008

Ventana sobre la cara

xavier | 01 Abril, 2008 15:49

¿Una máquina boba?

¿Una carta que ignora su remitente y equivoca su destino?

¿Una bala perdida, que algún dios ha disparado por error?

Venimos de un huevo mucho más chico que una cabeza de alfiler, y habitamos una piedra que gira en torno de una estrella enana y que contra esa estrella, a la larga, se estrellará.

Pero hemos sido hechos de luz, además de carbono y oxígeno y mierda y muerte y otras cosas, y al fin y al cabo estamos aquí desde que la belleza del universo necesitó que alguien la viera.

Eduardo Galeano, Las palabras andantes

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb