...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Demanau un barco

xavier | 31 Desembre, 2008 16:55

Un altre conte, de José Saramago, també, amb tota una història al darrera...

Perquè allò desconegut és sempre allò improbable ("porque de lo posible se sabe demasiado")

 (Segueix)

El nostre dret a la nostra follia

xavier | 23 Desembre, 2008 12:53

El nostre dret a la nostra follia. Com hem d'actuar? Per a què hem d'actuar? Quan es tracta de les necessitats immediates i simples de l'home aquestes qüestions es contesten sense dificultat, però quan més es puja a nivells més refinats de l'acció, de més amplitud i importància, aleshores més insegura, i aleshores més arbitrària, serà la resposta. I precisament aquí està exclosa l'arbitrarietat de les decisions. Això exigeix l'autoritat de la moral: una por i reverència obscures han de guiar immediatament els homes en aquelles accions de les quals precisament els objectius i mitjans els resulten menys clars immediatament. Aquesta autoritat de la moral impedeix pensar equivocadament en coses que podria ser perillós pensar equivocadament: d'aquesta manera es justifica davant els seus acusadors. Error: aquí vol dir «perillós», però perillós per a qui? Generalment el que tenen a la vista els promotors de la moral autoritària no és el perill de l'acció, sinó el seu propi perill, el de perdre el poder o el prestigi, des del moment en què es concedeix a tothom el dret d'actuar arbitràriament i bojament, segons el propi enteniment, sigui gran o petit. Ells, en canvi, fan ús indiscriminat del dret a l'arbitrarietat i a la follia, ells manen, també en els casos en què les preguntes «com he d'actuar? Per a què he d'actuar?» són dificils o impossibles de contestar. I si la raó humana s'ha desenvolupat amb tanta lentitud que fins i tot es pot negar el seu creixement al llarg de la història, a què es deu si no principalment a aquesta solemne presència (a aquesta omnipresència, diria jo) dels manaments morals, que no permeten que ni tan sols manifesti la qüestió individual del perquè? I del per a què? No ens han educat a sentir patèticament i a refugiar-nos en l'obscuritat precisament quan la raó hauria de mirar amb la major claredat i fredor possibles! Que és en tots els assumptes superiors i importants.

NIETZSCHE, Aurora. Reflexions sobre els prejudicis morals

Un conte

xavier | 13 Desembre, 2008 18:54

de José Saramago, Un Azul para Marte

en direcció contrària

el trobareu si girau pàgina...

 (Segueix)

DDHH

xavier | 08 Desembre, 2008 11:06

B2AC Feliços aristotèlics: proposta de reflexió

xavier | 03 Desembre, 2008 22:45

Aquest és l'article proposat per a la reflexió entorn a la filosofia aristotèlica. La Olimpiadas de la Felicidad.pdf

És el de la part inferior. Es tracta de llegir-lo, i a partir de la reflexió aristotèlica entorn a la felicitat, i els elements que trobeu interessants de l'article, elaborar una REFLEXIÓ PRÒPIA sobre el tema.

La paraula més lliure

xavier | 03 Desembre, 2008 22:43

Invitació d'Emili LLedó a la poesia...EMILI LLEDO la palabra en libertad.pdf

B2AC Textos d'Aristòtil

xavier | 03 Desembre, 2008 22:41

A aquest enllaç hi trobareu dues propostes de textos d'Aristòtil, i podeu veure una mostra de comentari de la primera de les qüestions...

Textos d'Aristòtil

E4ABCK Una postal, una vida

xavier | 02 Desembre, 2008 12:56

UNA POSTAL, UNA VIDA: orientacions generals

CASOS CONCRETS PER A FER SERVIR

ALGUNS EXEMPLES

demanda d'Il·lustració

xavier | 01 Desembre, 2008 10:37

àgora: Bolonya, problema o solució?

xavier | 01 Desembre, 2008 09:26

dilluns, 1 de desembre de 2008, al 33

Aquest dilluns, "Àgora" parla de la reforma universitària del "Pla Bolonya", després que centenars d'estudiants de la UB i UAB s'han tancat a les facultats durant dies com a mesura de protesta.

Televisió de Catalunya: àgora

Bolonia

A veure quin serà el sentit del debat. De totes maneres, al marge del programa d'avui, és un debat necessari.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb