...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

La nostra llibertat haurà passat com una tormenta i el seu triomf com un tro.

xavier | 30 Abril, 2009 18:27

Louis Antoine de Saint-Just, Discurs (sobre les subsistències) pronunciat davant la Convenció el 29 de novembre de 1792 (Textos del período de la Revolución Democrática Popular, Editorial El Viejo Topo)

Metro Paris, estació Concorde: Declaració dels Drets de l'Home i del ciutadà (i la ciutadana?)

"Tots els membres de la ciutat són iguals i en el moment que deixen de ser-ho la societat ja no existeix perquè la desigualtat és el mateix que la força i una societat fundada en la força no és res més que una agregació de salvatges." [De la desigualtat...]

B2AC: orientació universitària. Estudis amb limitació de places

xavier | 27 Abril, 2009 09:41

Aquesta anotació està relacionada amb la immediatament anterior (Preinscripció universitària). Recordau que la preinscripció és necessària (però no vinculant) si hom vol cursar Estudis amb limitació de places.

Que són els que trobareu a aquest enllaç:

Estudis amb limitació de places

Llibres

xavier | 27 Abril, 2009 08:36

El Roto 26/04/2009

Com podem sortir del naufragi? Quin és el naufragi?

B2AC: Preinscripció universitària UIB 2009/10

xavier | 27 Abril, 2009 08:25

Informació sobre la preinscripció universitària 2009/10 a la Universitat de les Illes Balears

UIB

Per a dubtes i per altres univesitats, cercau-nos i a veure si ens orientam...

Are we leaving the american sector?

xavier | 25 Abril, 2009 11:51

advertiment

Constituïa una advertència prou seriosa. Tot i això, caigut el mur i en un nou fi de la història hegelià, ben be ridícul, absurd, dramàtic i tràgic, podem pensar-ho de manera diferent.

Teatre: més infomació

xavier | 25 Abril, 2009 11:45

Els actors

Teatro de pasión e ideas, a El País: 17/01/2009

"El encuentro entre ambos sabios [Descartes y Pascal joven]", explica el director, "se celebró en un convento de París, donde solía alojarse Descartes cuando recalaba en la capital francesa, a instancias de Pascal, que deseaba conocer a uno de los grandes filósofos de la época. Nada trascendió de la entrevista, que duró varias horas, salvo algunos pequeños detalles que aparecen en las correspondencias por separado de Descartes y de Pascal. A partir de estos mimbres, Brisville imaginó este pulso teatral que muestra la fascinación mutua entre ambos personajes y la rabiosa actualidad de los temas que se supone abordaron y que recorren discusiones sobre la censura, el poder de la Iglesia, el choque entre la fe y la razón, los derechos del hombre, los límites entre el bien y el mal o la justificación de los medios por el fin que se pretende conseguir. O sea, como podemos apreciar, se trata de unos debates que están hoy encima de la mesa a propósito de la invasión israelí de Gaza, sin ir más lejos". Intenta comprender a Descartes y rebate críticas que se vertieron contra el autor del Discurso del método por su falta de valentía contra la Iglesia católica de alguien que sostuvo que la existencia del alma no era demostrable. "En el siglo XVII", dice, "podías acabar fácilmente en la hoguera de la Inquisición si te atrevías a cuestionar con firmeza los dogmas católicos y René Descartes, desde luego, no quiso ser un mártir. No cabe olvidar tampoco, como muestra la obra, que el filósofo racionalista vivió buena parte de su vida en Amsterdam, que pasaba por ser la ciudad más libre y tolerante de aquella época".

Desprograma't!

xavier | 25 Abril, 2009 10:23

Desprograma't

Regalau-vos un llibre...

xavier | 23 Abril, 2009 18:40

Avui, 23 d'abril, festa de la rosa i el llibre, i de'n jordi matalaranya. Elles a ells, ells a elles, ells a ells i elles a elles, i, evidentment, a un mateix (siguem onanistes).

Si ja no hi som a temps, que les botigues tanquen, envia-vos una rosa virtual i celebrau la setmana del llibre, el mes del llibre, l'any del llibre, la vida del llibre (la vida més lliure). No un per tota la vida sinó tota la vida en dansa. Jo no recoman, ni suggereixo (en cap cas crec que hagi de ser aquest, perquè no és un llibre fàcil, no és un llibre especialment plaent). Però dic. I avui dic sobre un llibre concret. Dic el que diu el llibre:

"He vist allà baix, a Mallorca, passar per la Rambla camions carregats d'homes. Avançaven amb un soroll eixordador, arran de les terrasses multicolors, rentades de fresc, totes xopes, amb llur alegre murmuri de festa major. Els camions eren grisos a causa de la pols de les carreteres, com també eren grisos els homes asseguts de quatre en quatre, amb les gorres grises col·locades de través i llurs mans allargades sobre els pantalons de cotí, ben assenyadament. Els arrestaven cada vespre als llogarets perduts, a l'hora en què tornen del camp; partien cap el darrer viatge [...]."

Portada

 (Segueix)

B2AC/HiaFia: Articles per a treballar amb Kant (que és bona companyia): laïcitat i cosmopolitisme

xavier | 23 Abril, 2009 18:19

CCCB

Us ofereixo dos articles. Per una banda un que parla sobre l'ètica laica (el de Laporta, que no és en Laporta) i l'altra (el de Beck) que parla sobre la idea de cosmopolitisme (joder quina paraula més mala d'articular), més enfocat cap a la política. El primer (com que ja hem tractat aquesta qüestió amb Tomàs d'Aquino), no és per fer, ni puntuar, però així el teniu, que hi ha qui, a vegades, li interessen aquestes coses, i com que esmenta directament a Kant...

Comentau el segon (segons el plantejament que vam acordar en els anteriors articles), amb puntuació possible (és voluntari), i, si voleu treballar l'altra (per generositat) us somriuré (sincerament).

Hi ha la versió com es va publicar al diari (lletra reduïda) i la versió (els que tenen un 1 al darrera) editada per tal que no us queixeu (com sou, eh?) del tamany de la lletra.

LAPORTA: Moral de laico

LAPORTA: Moral de laico 1

BECK: El milagro europeo

BECK: El milagro europeo 1

En resum: el comentari voluntari és "El milagro europeo", de Beck. Planteja la qüestió del cosmopolitisme (recordau que té alguns antecedents però que amb Kant es posa contemporàniament sobre la taula). No ho hem tractat directament perquè ens hem referit més a La pau perpètua, però la idea està en sintonia. Fixau-vos amb la pregunta amb què s'inicia: En què consisteix l'actitud il·lustrada al segle XXI? Què kantiana, no?

B2AC Ilha das FLORES

xavier | 23 Abril, 2009 18:09

En relació a Marx, tot i que no en tracti.

Sé que ara (a les 20h10' del 23 d'abril) algunes i alguns ja l'heu vist (o al manco heu visitat els recursos sobre Marx). Us deman una cosa (tant a aquells i aquelles que l'heu vist com a aquells/es que el veureu des d'aquest moment). Us deman que sigueu generosos, generoses, i deixeu algun comentari al bloc, en aquest post. Més que res perquè no el podrem comentar a l'aula (la vida passa) i les diferents perspectives en ajudaran a clarificar coses: ara, d'entrada, durant Marx, i en acabar-lo.

I, d'entrada..., gràcies.

B2AC Comentari obligatori Kant: l'heu de fer imperativament, de manera categòrica...

xavier | 23 Abril, 2009 17:42

Però abans de res, un fragment curt de Kant, una perla d'aquestes brutals (respecte a la qual us podeu situar d'acord o en desacord, i que no us ha d'influenciar en cap cas pel comentari, però que val la pena pensar, que no ens ha de deixar indiferents, i que mostra el canvi d'orientació que es produeix amb l'ètica kantiana). Kant escriu, a la Crítica de la Raó Pràctica:

"Per consegüent, la moral no és pròpiament la doctrina de com fer-nos feliços, sinó de com fer-nos dignes de la felicitat."

El comentari tracta sobre l'ètica kantiana. Si algú vol llegir el text amb la seva continuació, aquí teniu l'enllaç.

COMENTARI DE TEXT: KANT

Un parell de coses:

- intentau afinar la contextualització. El text tracta de l'ètica, però no és de la Crítica de la Raó Pràctica, sinó de la Fonamentació de la metafísica dels costums: intentau expressar això.

- en el text no s'hi introdueixen els conceptes centrals de l'ètica kantiana, per tant, no avanceu coses que després haureu d'exposar en la qüestió segona. Limitau-vos a intentar clarificar el sentit de l'explicació del text, que és prou ric.

- a la segona se us demana per l'ètica formal kantiana, no per la crítica a les ètiques materials. Evidentment que podeu introduir elements, però afinau l'enfocament.

- a la tercera concretau en relació a epicureisme i estoïcisme, cercau-ne els elements.

- finalment, a la de reflexió personal, reflexionau personalment. Ja heu parlat de Kant i de les ètiques materials. Ara procurau dir-vos vosaltres mateixos/es. Què he de fer?, deia Kant. Com decidim: per les conseqüències (per allò que en traurem) o pels principis (allò que d'entrada consideram) Sou partidaris d'una ètica formal, o d'una ètica material? O de cap moral?

Bona feina...

I en segons què, procurau ser hegelians: creis en l'esforç del concepte.

(Ara és quan m'odiau profundament, però VIVA LA VIDA!)

TERMINI DE LLIUrAMENT: dimarts 5 de maig de 2009

B2AC "JE NE SUIS PAS MARXISTE" (Karl Marx)

xavier | 23 Abril, 2009 10:19

hola amics

El apunts de Marx (Karl, de nom, i membre de la "Unió estudiantil treverina d'amics de la bauxa"):

MARX: tema

I els complements quepodem fer servir:

 (Segueix)

Entorn a immigració i pàtries, encara Kant

xavier | 19 Abril, 2009 19:23

Lehmbruck

"No hi ha cap dret d'hospitalitat en què pugui basar-se aquesta pretensió (per a la qual cosa es precisaria un contracte especialment benèfic, perquè se'l fes hoste durant cert temps), sinó un dret de visita, que a tots els homes assisteix, a presentar-se en la societat, en virtut del dret de propietat en comú de la superfície de la terra, sobre la qual no poden dispersar-se fins a l'infinit, per ser una superfície esfèrica, sinó que a la fi han de suportar-se els uns als altres, doncs ningú té originàriament més dret que altres a estar en un lloc de la terra".

KANT, Escritos en defensa de la Ilustración

 (Segueix)

r/r

xavier | 16 Abril, 2009 18:35

14 d'abril

xavier | 14 Abril, 2009 18:19

No és enyorança, és desig: de llibertat, d'autonomia, d'il/lustracio. Que és aixo, que és possible.

Llibertat

Que quedin electrocutats els rèptils!

 (Segueix)
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb