...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

MILLÁS, La multiplicación celular (El País, 30/08/2008)

xavier | 15 Agost, 2009 09:29

MILLÁS: La multiplicación celular

ja m'ho contaran

Tot funciona (Heidegger)

xavier | 14 Agost, 2009 17:26

tècnica

"Tot funciona. Això és el més inquietant, que això funcioni, i que el funcionament exigeixi sempre un nou funcionament, i que la tècnica separi l'home més de la terra, que el desarreli. No sé si això els causa terror; a mi, en canvi, m'ha omplert de pànic veure les fotografies de la lluna sobre la terra. No tenim la necessitat de la bomba atòmica; el desarrelament de l'home ja és aquí. Depenem només de condicions purament tècniques. L'home ja no viu sobre una terra. No fa gaire vaig tenir una conversa a Provença amb René Char, el poeta i combatent de la resistència, com ja sabeu. A Provença s'hi instal·len en aquests moments bases de míssils i el país està convuls de manera inimaginable. El poeta, de qui no podem sospitar, per cert, de sentimentalisme ni de voler celebrar un idil·li, em deia que el desarrelament de l'home que es produeix aquí baix significa la fi, si encara alguna vegada el pensament i la poesia no s'eleven al poder sense violència, que és el que els correspon [...]. L'home pateix el control i l'ordre d'una potència que es manifesta en l'essència de la tècnica i que ellmateix no domina [...]. La filosofia desconeix el que esdevé."

Entrevista a Martin HEIDEGGER

MANEL: La gent normal (versió de PULP)

xavier | 12 Agost, 2009 21:09

Màlevitx, La cavalleria roja

xavier | 04 Agost, 2009 15:49

Màlevitx, La cavalleria roja

transgressió

xavier | 04 Agost, 2009 14:22

transgressió

1 f. [LC] Acció de transgredir; l’efecte.

2 f. [GL] Avenç de la línia de costa terra endins.

transgredir

v. tr. [LC] Violar (una llei, un precepte, una ordre).

DIEC

(o com donar definicions innòcues)

innocu -òcua

adj. [LC] [MD] Que no fa mal. Una beguda innòcua.

La vida [...]

xavier | 04 Agost, 2009 14:19

La vida en su totalidad y en cada uno de sus instantes tiene algo de pistoletazo que nos es disparado a quemarropa.

ORTEGA Y GASSET, ¿Qué es filosofía?

Gramsci: Optimisme i pessimisme

xavier | 04 Agost, 2009 13:38

Optimismo y pesimismo. Hay que observar que muchas veces el optimismo no es más que una manera de defender la pereza propia, la irresponsabilidad, la voluntad de no hacer nada. Es también una forma de fatalismo y mecanicismo. Se espera en los factores ajenos a la propia voluntad y laboriodidad, se los exalta, y la persona parece arder en ellos con un sacro entusiasmo. Y el entusiasmo no es más que una externa adoración de fetiches. Reacción necesari que debe partir de la inteligencia. El único entusiasmo justificable es el acompañado por una voluntad inteligente, una laboriosidad inteligente, una riqueza inventiva de iniciativas concretas que modifiquen la realidad existente.

ANTONIO GRAMSCI

mientras tanto, 68/69 (primavera-estiu 1997)

Antonio Gramsci

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb