...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

MUTACIONES, de Juan José Millás

xavier | 13 Febrer, 2007 17:53

Fa més o manco dos anys va incendiar-se a Madrid un edifici molt emblemàtic, l'edifici Windsor. Arrel de l'incendi Juan José Millás, escriptor i articulista va publicar un article que tangencialment tractava el tema, però que a nosaltres ens interessa per les idees que s'hi troben articulades en relació a la sensació, la percepció, els sentis i el coneixement, que és el tema que hem començat a desenvolupar.

Al final hi ha una reflexió irònica sobre la televisió també molt interessant, pensau-la.

Juan José Millás

MUTACIONES

febrer 2005

Cinco sentidos son muy pocos para hacerse cargo de la complejidad del universo. Con los cinco sentidos no se percibe ni el 1% de la realidad, sobre todo si son tan limitados como los nuestros. Si usted tiene perro y lo saca a pasear tres veces al día, habrá comprobado la avidez con la que huele todo, el empeño con el que escarba para "cazar" los olores atrapados en la tierra. Creemos que el olor asciende, como el gas, pero los perros nos enseñan que se depositan en el suelo y se filtran a través de sus poros en dirección al infierno. El perro no huele: lee. Cuando aplica su nariz a una mancha de humedad depositada allí por una perra, está averiguando su estatura, su raza, su edad, quizá también su dirección y su número de teléfono. Hay una novela antigua de Paul Auster, Tombuctú, contada desde el punto de vista de un can, en la que se señala la superioridad del olfato del perro en relación al nuestro.

A cambio de esa agudeza olfativa, el perro apenas ve. A nosotros nos excitan más los desnudos que los olores porque tenemos privilegiado el sentido de la vista. Pero los cinco sentidos, aun en los casos de mayor agudeza, no bastan ni para asomarse a los bordes de la realidad. Los sentidos tienen una utilidad práctica. Sirven para no chocar contra las paredes; para escuchar el ruido de la tormenta antes de tenerla encima; para no envenenarnos; para detectar un escape de gas Son inútiles desde el punto de vista de la sabiduría. No hay forma de construir un sistema filosófico con la ayuda del olfato ni una teoría del conocimiento con la colaboración del tacto. Al contrario, para levantar una teoría cualquiera, pongamos la de la Relatividad, conviene prescindir de los sentidos, que no hacen más que enredar.

La otra noche, en Madrid, cuando se produjo el incendio del edificio Windsor (¡vaya nombre, por cierto!), mucha gente a la que sorprendió en sus alrededores se fue corriendo a casa para verlo por la televisión. Sabían que el olfato, el tacto, el gusto, el oído, incluso la vista, mentían más que la televisión. Quiere decirse que la tele se ha convertido en un sentido más. Quedan como sigue: tacto, olfato, oído, gusto, vista y tele. Mutaciones.

Comentaris

Uep!

Pedro Egon | 13/02/2007, 18:41

Uep Xavi! Com va? He estat cercant es teu blog més de mitja hora i no el trobava perquè ho tenia apuntat amb .com i no .net.
Res, volia felicitar-te, que el blog està molt bé.
Que tenguis sort a la reunió aquesta de la selectivitat!
Mos veim!

juan jose millas

josemaria | 14/02/2007, 18:54

Aquest escrpitor és molt bó. El dimecres passat va escriure sobre la vida dels éssers humans i si era vera tot el que viviem, que si la nostra vida és la vida que donam a coneixer o és una altra que mos invetam. I aquest article m'ha sorpres molt, perque hi ha gent que es disfrassa davant altre gent fent creure el que no són i com aquest darrer article també dóna una visió de lo "cegos" que estam tot i que ens basam en els sentits i molt més en el de la vista!

sobre l'article de la vida inventada

xavier | 14/02/2007, 20:26

te m'has anticipat, i em sembla beníssim, de fet era un article que estava en llista d'espera per ser penjat (imagin que durant aquesta setmana tendré temps). Gràcies a ambdós per la participació...

TrastO!!

CaTa! | 19/02/2007, 22:13

Q tal profe?? igual que en Pedro m'he hagut de cercar sa vida per poder visitar es bloc, xq mos vares dir .com i no .net!! aii, si ja t'ho dic jo que ets un trasto!
I res, q m'ha agradat visitar-lo i que amem si vas penjant mes coses igual o mes interessants.
Fins dmaa!!
Vagi be!

Re: MUTACIONES, de Juan José Millás

Caterina Viver | 01/03/2007, 22:22

He llegit diversos articles de Juan José Millas i escriu coses bastant interessants! Els sentits...quin debat que es pot fer sobre els sentits...No ens ajuden els sentits, només ens enganyen, ens diuen just el que no volem sentir. No fa falta posar l'exemple del ca, qualsevol exemple humà és més interessant que el d'un ca. A més, a vegades, pareix que el sentit més important (segons l'autor), és a dir, el de la vista, és el més traidor...a vegades sembla que no el tenim, per això es diu milers de pics que l'amor és ceg, però no és que sigui ceg sinó que nosaltres el deixam de banda el sentit de la vista a vegades, i pesen més els nostres sentiments o pensaments.
Com vam estar parlant a la platja, els somnis també es relacionen amb els sentits, perque molts cops el que veim és el que després ens fa somniar, tant si volem com si no volem els somnis no es poden evitar (encara que ho desitjaria moltes vegades)...
Xavier, a veure si publiques aquest altre article que ha comentat "no sé qui" sobre els éssers humans del mateix autor!
Adeuuuu!!!*Cate*

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb