...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Qui ets tu?

xavier | 02 Març, 2007 11:57

Qui som? La pregunta per l'ésser humà és la qüestió que tractam ara a les classes de desdoblament de Filosofia I. El som, vos insistia, és ambigu, i aprofitam aquesta ambigüitat entre el plural i el singular de la primera persona, per parlar de què és l'ésser humà, l'home, la dona, com a tema d'antropologia filosòfica, però també per tematitzar-nos a nosaltres mateixos. L'ésser humà en abstracte i l'ésser humà concret (que estima, que pateix, que riu, que plora, que té fam i fred, dirà, més o manco, Unamuno), i l'ésser humà més concret que som nosaltres, que som jo, que ets tu.

Al treball, per tant, cal teixir aquest entramat de passat, present i futur que som, allò que m'ha influit i marcat, allò que ara som i pens i l'horitzó al davant sense el qual no té sentit una vida humana. Insisteixo, els animals s'assusten, però no tenen pànic; s'alegren, però no són feliços en el sentit que ho som nosaltres. L'ésser humà és animal de plor i rialla (Plessner), d'esperances i memòries (canta Raimon). Arribat al present des del passat i projectat des de l'ara al futur. Botau, del present al passat, i després al futur, retornau al present i tornau a botar, com volgueu... Això és, senzillament (sic.), gairebé res, el que heu de tractar al treball.

I també les diferents dimensions de l'home/la dona: animal simbòlic (jugau amb el simbolisme), animal racional (reflexionau i coneixeu per conèixer-vos) i animal que sent (un ensenyament acadèmic, sense educar la sensibilitat, no té cap sentit: treballau la vostra sensibilitat com qui treballa el fang, amb delicadesa i voluntat creativa: de crear-vos a vosaltres mateixos).

Tot això queda molt bé, i tal vegada no s'entén gairebé res. Sabeu que podem parlar-ho per orientar-nos. El que som jo està abocat (fragmentàriament) en aquest bloc [evidentment, molts fragments de la meva vida no hi són, per això vosaltres heu de tenir en compte que el vostre treball és per lliurar: reservau-vos el vostre espai d'intimitat]. Aquest és un bloc per compartir allò que es pot compartir. Vosaltres podeu fer coses així: un bloc, un diari, objectes, fotografies, cançons,... Una carpeta de cartolina, per exemple, amb diferents pàgines on comenteu una cançó, un fet, un escrit, una fotografia,... Un CD. Demanau a la gent que us descrigui qui sou, als amics, a la familia,... No tot això. Són idees per tal que us orienteu.

Comentaris

Sobre qui soc jo

Lydia | 06/03/2007, 21:06

Ei! un dubte sobre es treball, vares dir que podiem contar anècdotes i coses nostres per tal d'ajudar a expresar-nos millor qui trobam que som o no? Es a dir, si podem contar coses nostres que hagin condicionat sa nostra manera de ser i de pensar en l'actualitat.

sobre qui ets tu

xavier, del departament del mussol | 06/03/2007, 21:26

Sí, efectivament, tot allò que volgueu contar, que us ajudi a expressar allò que sou per a vosaltres (i que pogueu contar...)

Qui soc jo

Jennifer | 12/03/2007, 15:19

xavier! jo he explicat un poc qui som segons jo mateixa i despres posare fotografies, cançons, frases... estara be aixi no?
gracies

ei Jennifer

jo som en xavier, a què vé aquesta pregunta | 12/03/2007, 16:48

em sembla beníssim com ho planteges. Intenta donar-li un poc de color a la cosa...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb