...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Tonto, muerto, bastardo e invisible

xavier | 23 Agost, 2007 15:21

El títol de l'article només té una funció comercial, la d'atreure (a no sé qui) a la lectura del post.

És el títol d'una novela de Juan José Millás (per tant, també la d'atreure a la lectura de la novela), que no ve al cas i, per tant, no en diré res. Però és que en els comentaris generats per algun dels llunyans posts de la RIM hi quedava promés un article del mateix Millàs.

Caterina Viver, que ha estat una de les alumnes que s'ha interessat pel bloc, que hi ha participat amb aportacions ben interessants i que ha aprés i no només ha estudiat filosofia i de qui jo també he aprés, el va reclamar amb raó, però l'article s'havia perdut en el laberint de coses interessants entre coses no interessants i no el vaig localitzar fins molt temps després, seguint el fil d'alguna Ariadna.

Es pot llegir ara, perquè el post "segueix".

No desvetllaré el fil argumental, però record quan, estant a l'IES Mossèn Alcover, a Manacor, un alumne em va regalar una polsera d'aquelles de goma reivindicatives (?). Altres alumnes em van interpelar: "És vertadera?". Jo em vaig preocupar, perquè la meva era com les altres, de goma, i s'embrutava, com les altres, i era, com les altres, "de veres". Tal vegada la pregunta tenia a veure amb què "les altres" et dotaven de superpoders (i jo no en tenia) o bé que tenien una funció solidària, garantida, això sí, per les mateixes empreses multinacionals que exploten infants als països empobrits. I és que, a vegades, massa, no entenc res...

I si, com segurament és, teatralitzam la nostra vida... què respondríeu a la qüestió del darrer paràgraf?

Problemas existenciales

Juan José Millás

Un personaje masculino, en un cuento de James Salter, se queja de llevar una «vida fingida». La expresión me obliga a hacer un alto. ¿En qué se diferenciaría una vida fingida de una verdadera? Pienso en la gente que conozco. Muchos de mis amigos no están de acuerdo con su vida, pero no estoy seguro de que por eso no sean verdaderas. Incluso una vida de mierda, con perdón, es una vida verdadera.

-Confundes la calidad con la autenticidad -dice un señor que llevo dentro-. Una vida feliz puede ser falsa mientras que una desgraciada puede ser verdadera.

-Entonces hay vidas pirateadas, como los cedés, vidas que no son originales, vidas copiadas, incluso mal copiadas.

-Asómate a Operación Triunfo o a Gran Hermano. La mayoría de esas vidas pretenden reproducir el cliché de los famosos. A veces, surge entre ellas una vida verdadera, pero la mayoría son como aquel pavo del Día de Acción Gracias con el que Bush se fotografió en Irak: puro plástico.

Vidas de plástico. La idea comienza a obsesionarme. A preocuparme. ¿Me habré construido una vida de verdad o una vida aparente? ¿Cómo saberlo? A los replicantes de Blade Runner se les dotaba de un pasado falso, de una familia imaginaria, aunque documentada con abundante aparato fotográfico. Éste era tu abuelo; ésta tu madre; estos gemelos son tus primos? Supongamos que me he construido una vida fingida. ¿Cómo habría sido una vida auténtica? ¿Qué habría hecho en ella? ¿Qué habría estudiado? ¿Habría viajado más? ¿Menos? ¿Habría tenido hijos? ¿Me habría divorciado? ¿Las úlceras de estomago son más propias de las vidas falsas o de las reales?

Ya no puedo parar de darle vueltas. ¿Es preferible tener una vida verdadera, aunque desdichada, a una falsa y feliz? Si decidiera que mi vida es un mero duplicado de una vida original, ¿estaría a tiempo de construirme una existencia propia? ¿Para qué quiero a estas alturas una existencia propia? ¿Se darán cuenta los otros, al verme, de que finjo? Dios mío, todo son preguntas.

Comentaris

juan josé millás

Anna | 16/10/2007, 20:28

Relament duim la vida que volem?És la què hem triat? Potser sembla que si, però hi penses...I cada cop et sembla més que no. Mil coses, que ni et planteges, te les han imposat. I no hi ha res a fer. O si?
Millás cada dia m'impressiona més.
(per cert: l'enhorabona pel premi planeta?)

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb