...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Curs 2007/2008 Ètica. 1era anotació

xavier | 05 Octubre, 2007 15:25

Començam sense relatar res de nou perquè els ritmes són complicats. Per tant, ens ficam avui directament amb una activitat per als alumnes de 4rt, amb els quals hem comentat les nocions que hem de tenir en compte entorn a la reflexió ètica.

Per acabar hem parlat dels dilemes morals i aquí (si segueixes llegint) trobareu un dilema per comentar.

Com comentar-lo?

En primer lloc cal que determineu el conflicte o el problema moral en joc. Determinar el conflicte és precisar i delimitar el problema que volem analitzar. En la vida moral no és fàcil, perquè els problemes estan entrelligats i la identificació d'un problema sempre es fa amb un altre.

Després cal que analitzeu la situació que condiciona la decisió. Les situacions tenen un paper important en la presa de decisions i condicionen l'acció dels agents. Conèixer-les en profunditat facilitat la decisió i el judici moral.

Tot seguit, és necessari que delimiteu la responsabilitat de l'agent o personatge central. Delimitar la responsabilitat és assignar o distribuir les responsabilitats que són competència de cadascun dels agent implicats en una situació.

Finalment, aplicau una resposta argumentada. Aplicar una resposta és proporcionar una interpretació raonada de la solució que es considera més justa, tot avaluant-ne la conveniència, la correcció i el valor moral.

N'Amàlia és una noia de 18 anys que viu a Barcelona i treballa com a ajudant d'un dentista. Vol tenir un fill, però no vol tenir un marit ni fer de mestressa de casa. Un dia troba un jove que la deixa embarassada i de qui no vol saber res més. Uns mesos més tard n'Amàlia té un accident. Quan ingressa a l'hospital li diagnostiquen un encefalograma pla, tot i que gràcies a la tecnologia de l'UCI poden mantenir-li la respiració i la circulació. El comitè de bioètica de l'hospital es reuneix amb urgència i decideix mantenir la noia amb vida per salvar el fetus, que es troba en perfecte estat. Tot i que al principi la mare de n'Amàlia no vol que mantinguin la seva filla amb vida, finalment accepta fer-se càrrec del nadói. Alguns grups feministes protesten per la utilització de la mare com una màquina de parir. Un grup de professors escriu un comunicat a la premsa en el qual s'inclinen per deixar morir el fetus que no és capaç de mantenir la vida pròpia i està lligat a la mort de la mare. Recullen signatures de suport. Els donaries la teva?

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb