...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Guia per a perplexos o Com orientar-se en aquest bloc...

xavier | 26 Gener, 2008 15:54

Na Maria Antònia i na Llucia m'han fet notar, amb tota la raó del món (i més), que és complicat (i ho és) trobar determinats materials en el bloc. Sobretot per als de segon de batxillerat, i en el seu cas, en el seu bloc específic (http://alternativaccio.blogspot.com). És per això que faig aquesta entrada, que intentaré mantenir sempre (qui diu sempre diu mentre sigui necessària) a la "portada" del bloc, per intentar facilitar el treball...

En primer lloc, m'intentaré justificar: per què un bloc? Per què no un accés des de la web de l'IES a través del departament? Primer, per una raó metodològica: crec que el tipus de treball que permet el bloc és més enriquidor, en la mesura que està obert a un cert diàleg (és a dir, us permet participar en la construcció del mateix) i en la mesura que no es redueix als materials que us pugui aportar, sinó que també s'hi poden plantejar temes tangencials o marginals, no necessaris per a "aprovar l'assignatura" però sí per "aprendre de l'assinatura". En segon lloc, per una raó estructural: l'organització (o desorganització) del bloc és més flexible i menys impositiva. És a dir, la filosofia no pot reduir-se a una sèrie de materials que siguin estudiats, sinó que requereix vàries lectures i una elaboració pròpia de l'estudi.

Això té una sèrie d'inconvenients (és cert). Per això heu de tenir en compte vàries coses:

1.- A mesura que es van publicant anotacions es van endarrerint les anteriors, de manera que el més recent surt en primer lloc i per trobar coses anteriors heu d'anar cap enrera. Sobretot quan es fa servir en cursos successius passa que el final del curs surt al principi del bloc, per tant s'ha d'anar remontant cap enrera per cercar coses anteriors. Això passa sobretot, com deia, amb el bloc d'alternativacció. A partir d'ara procuraré anar fent anotacions del que anem tractant, però també us aconsell mirar coses anteriors (per exemple hi ha dos textos d'Aristòtil comentat que poden servir com orientació a l'explicació de textos que na Llucia em comenta que és dificultós.

2.- Algunes anotacions continuen més enllà del que us apareix inmediatament al bloc. És quan posa (Segueix), i si hi premeu a sobre podreu llegir l'article concret. Així també podreu veure els comentaris o dubtes que posin els vostres companys i companyes.

3.- Al final de cada article veureu la categoria en la qual s'especifica a quin curs o cursos va dirigit concretament cada article (a no ser que vagi a tots els cursos, com aquest, que posa General) o si bé són articles sobre aspectes no elaborats a l'aula. Al marge del bloc podeu trobar un menú de categories que us presentaran tots els articles relatius a cada una de les categories (o cursos).

4.- Els comentaris els podeu fer servir per fer aportacions o per resoldre dubtes, i no necessàriament són publicats. Si hi deixau el vostre correu electrònic (que no és públic, després) s'entén que puc contestar-vos al vostre correu.

Tot això permet varis nivells de treball amb el bloc:

1.- En primer lloc, materials i orientacions relacionades directament amb el que treballem a l'aula.

2.- Després, altres qüestions que us puguin interessar o que puguin completar qüestions relacionades amb la filosofia.

3.- Poder acedir a materials o textos tractats en el passat (us recoman la lectura d'anotacions i participacions pretèrites).

4.- Finalment, la interactuació amb vosaltres, si us animau, a participar en comentaris i generar debats, que enriqueixen a tots els nivells.

Per això és un quadern "desordenat" de materials, perquè l'ordre, la rigidesa, no és un context ni un ambient adequat per a la filosofia...

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb