...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Si això és un home...

xavier | 27 Gener, 2008 10:58

Aquest és el títol de la lectura per aquest segon trimestre que ha de fer l'alumnat de 1er de batxillerat. En relació a la passada, és una lectura més senzilla, és una novel·la, i la dificultat rau en donar-li una dimensió filosòfica, més enllà d'una lectura estrictament literària. Què n'heu de fer, a l'hora de redactar el comentari? Primer de tot jo us recoman fer la lectura amb un llapis, un bolígraf i un quadern: subratllau, anotau, i escriviu allò que us va suggerint. Així tendreu els elements per després desenvolupar. Després desenvolupau el guió que us vaig comentar a classe (com a orientació, no és una estructura tancada, perquè hi ha elements que poden sortir a diferents punts):

1.- Cal que situeu l'autor (cercau-ne informació, i seleccionau la més significativa), contextualitzeu l'obra (els esdeveniments històrics que envolten l'obra i el fet concret dels camps de concentració, Auschwitz, i la ideologia que els va fer possibles) i feu una presentació de la novel·la (de què tracta, l'argument).

2.- Identificau, analitzau i comentau les problemàtiques filosòfiques que apareixen a l'obra (filosòfiques en un sentit ample, és a dir, aquells element que exigeixen ser pensats): els valor morals de les persones que hi apareixen (presoners i carcellers), el valor de la vida humana, la solidaritat, la culpa per la supervivència...

3.- Elaborau una reflexió sobre la condició humana (què significa ser ésser humà), a la llum (o a l'ombra de la novel·la). Començau per un plantejament vostre, tan a nivell més abstracte (què és l'ésser humà en general) com a nivell més experiencial (la vostra vivència), i després orientau-la cap els elements que ens pugui aportar la novel·la (l'existència de l'ésser humà en una situació límit).

4.- Justificau l'actualitat de la novel·la (a favor o en contra): per què hauria de ser necessari conèixer els fets que envolten la novel·la, o és millor oblidar-los? Es tracta d'un esdeveniment anecdòtic en la nostra història recent o bé es tracta d'un fet fonamental del qual no podem escapar?

5.- Finalment, i com sempre, assajau una valoració crítica a mode de conclusió.

Intentau trobar un títol propi al vostre treball i recordau que a la novel·la hi ha un Apèndix que us ajudarà bastant, crec jo, a enfocar el comentari. Es tracta d'un seguit de qüestions que estudiants de batxillerat (com vosaltres) plantejaven a l'autor quan visitava els centres d'ensenyament, i les respostes que ell va elaborar. També us adjunt, com enllaç, un article de Juan José Millás que tal vegada pugui servir-vos per entendre el nivell de lectura que es pretén.

Alguns de vosaltres heu expressat el vostre disgust per haver de llegir un llibre més. És comprensible, teniu moltes altres coses a fer, tant en relació a l'estudi com en relació al vostre temps lliure. Ara bé, els professors ens trobam amb la situació problemàtica d'intentar que llegiu alguns llibres que pensam que són interessants per vosaltres. Però pel fet de ser lectures obligatòries, paradoxalment, deixen de ser interessants per vosaltres. Intentau que no sigui només un tràmit per aprovar l'assignatura, que, com que igualment l'heu de fer, us serveixi per enriquir el vostre món. "Més llibres, més lliures" era el lema d'una campanya, i malgrat ara no ho cregueu, quelcom de cert hi ha en això. L'article de Juan José Millás no és de lectura obligatòria, i és cert que podriem haver-lo tractat a classe. Però potser es convertiria en una classe d'aquelles, que, com que "no van a examen" esdevenen poc significatives. Alguns de vosaltres, quan vaig donar-vos la referència d'aquest bloc, vau comentar "ara vol que mirem la seva web". Evidentment, perquè aquesta web està dirigida a treballar les matèries amb l'alumnat. No és la meva web personal (la meva web personal no sé com seria i no us faria anar a veure-la). Però precisament serveix per aprofitar alguns elements per aquells que pensam que a l'aula a vegades es pot aprendre alguna cosa.

L'article de Millàs, per això, el pos com enllaç, perquè no necessàriament va lligat a aquesta lectura sinó que tal vegada és la lectura que hem de fer de qualsevol llibre, per aprendre'n. Interessa el treball que us farà treure nota, però sobretot interessa el treball que modificarà alguna cosa en la vostra manera de veure el món.

Juan José MILLÁS: Lectura

Aquells que l'heu volgut llegir, intentau pensar a què es refereix quan parla de la versatilitat de les persones. Intentau pensar també el joc que s'estableix entre el pensament, i els present, aquesta possibilitat d'estar a dos llocs tan estranys, per diferents, a la vegada, llegint, a la meva habitació, i patint, amb Primo Levi, al camp d'extermini. Aquesta és la lectura que pretenc que en faceu, malgrat que, paradoxalment, hi hagi qui considera innecessari totes aquestes indicacions: una lectura que ens incomodi, que ens descol·loqui, que ens mogui a pensar i a qüestionar-nos. Que ens ajudi a comprendre i a comprendre'ns (què faria jo en la mateixa situació) i a entendre als altres o alguna cosa, o a evidenciar que hi ha coses que no es poden entendre, o que no podem entendre res.

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb