...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Si això és un home i/o El noi del pijama de ratlles

xavier | 14 Febrer, 2008 17:38

Tant per aquells que llegiu Si això és un home (a la biblioteca del centre n'hi ha, i hi ha qui l'ha cercat i l'ha trobat a llibreries, i si més no, malgrat tot, com va comentar Llorenç Carreres a l'anotació anterior, cal llegir-lo, si no ara, més endavant), com per aquells que llegiu El noi del pijama de ratlles (que tot i no tenir la riquesa d'aquell, està agradant a qui el llegeix), com per aquells que s'han atrevit amb algun dels altres llibres (hi ha algú?), us deixo un dossier sobre Literatura i Holocaust, elaborat per l'Escola Internacional per a l'Estudi de l'Holocaust, lligat a la institució Yad Vashem, dedicada a documentar el llegat de la memòria de la Shoa. Aquest document us ajudarà a identificar i centrar algunes de les temàtiques i problemàtiques sobre les quals cal reflexionar. És, tan sols, un document orientatiu. En el llibre de Levi es veu més clarament, en el del noi del pijama de ratlles s'ha d'intuir, però una cosa va per l'altre.

Això ho faig sobretot perquè d'aquells que llegiu El noi del pijama de ratlles, ningú no m'ha demanat l'Apèndix a Si això és un home, que us facilitaria el treball de reflexió i elaboració, de comprensió de la complexitat i la contundència que cal cercar (no ens conformem amb allò fàcil, perquè la realitat és complexa.

No cal l'imprimiu, només són vuit pàgines, però podem estalviar paper, que ja ens basta amb el problema amb la fotocopiadora del centre. I no enredeu massa, que aquest trimestres no és tri-mestre.

Dossier: Literatura i Holocaust

I per aquells que llegiu El noi del pijama de ratlles, us apunt alguns elements que també poden orientar, entre altres, la vostra tasca:

1.- En l'edició en català hi ha un joc de paraules (fonètic) amb el nom del lloc: Out-with. Pronunciau-lo i identificau el lloc geogràfic, històric i simbòlic.

2.- Igalment hi ha, en català i castellà, un joc fonètic amb el nom del cap del govern (alemany): el Fúria o Furias. Identificau-lo també.

I després, dos elements més per si ja teniu avançada la lectura. Si no és així, no continueu llegint aquesta anotació, botau al final i repreneu-la més endavant:

1.- Pensau en Bruno i Shmuel, separats per un filferro, vivint "circumstàncies" (Ortega) tan diferents. Nosaltres, a quina banda estam vivint? Hi ha una altra banda en el món actual?

2.- Per què pensau que Shmuel sempre va tot sol a trobar-se amb Bruno? Com és que no li conta als altres nins? Què en trobau? Podem jutjar-lo?

Bon cap de setmana (però demà hi ha classe, eh!) i feliç lectura...

Comentaris

El noi del pijama de ratlles

xavier, del departament del mussol | 23/02/2008, 20:51

Una sèrie d'apunts, per servir (o no):
- El títol del llibre fa referència al noi del pijama de ratlles, però la història s'articula entorn a Bruno, qui, aparentment, és el protagonista. Intentau fer jugar-los ambdós a un mateix nivell.
- Hi ha qui ha dit que Bruno representa la ignorància (intencionada?) d'una societat enfront a fets escandalosos (avui en dia també?).
- El tinent Kotler també és un arquetipus a explotar.
- p. 157: l'anatomia humana: tan iguals, tan diferents...
- p. 158: com és que no li ifereix pollastre?
- p. 162 i 163: és una escena molt suggerent: el terror de Shmuel, l'actitud de Bruno, la paraula que n diuen, ...

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb