...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Fia: Més sobre percepció (ho percebem tot?)

xavier | 18 Febrer, 2008 21:52

L’ACCÉS DE L’HOME AL MÓN: L’EXPERIÈNCIA SENSIBLE

L’ésser humà coneix amb tot l’ésser: amb el cos, amb la imaginació, amb els sentiments... Totes les dimensions de la vida de l’home estan implicades en la seva capacitat de conèixer. El coneixement està enllaçat amb l’acció, ja que no és simplement un esdeveniment estàtic de captació de dades, sinó un procés dinàmic d’interacció amb el món. És a dir, l’aprenentatge, la cultura, la capacitat dels sentits o les motivacions que té una persona condicionen el que coneix i, al seu torn, tot allò que coneix influeix en allò que fa, en allò que pensa i en les decisions que pren.

Tanmateix, hi ha un nivell primari i bàsic del coneixement: el de l’accés a la realitat o “experiència sensible”, analitzada fonamentalment per la psicologia tenint en compte les dades neurològiques. El punt de partida del coneixement és la “presa de contacte” en la qual intervenen les capacitats sensorials, interpretadores i intencionals de l’ésser humà.

Escher: mans que es pinten

Sensació i percepció

La sensació consisteix a detectar alguna cosa per mitjà dels sentits (vista, oïda, tacte, olfacte, gust i també receptors de sensacions internes: moviment, equilibri, malestar, etc.) sense que encara hagi estat elaborat, sense que encara tingui significat. És la mera captació d’un estímul.

La percepció és el processament d’aquesta dada sensible per tal de donar-hi sentit. És el reconeixement d’un objecte concret, que podem entendre i interpretar. Per això és un procés constructiu d’organització.

La relació entre sensacions i les percepcions ha estat estudiada des de dues perspectives:

- Les teories associacionistes: consideren que la percepció només és un conjunt de sensacions i un element d’associació entre elles aportat pel subjecte. Per tant, és una síntesi entre unes sensacions donades i un contingut que hi està associat gràcies a l’experiència adquirida prèviament per l’individu que coneix.

- La teoria de la Gestalt o teoria de la forma: afirma que la percepció no és una suma de sensacions, sinó que percebem “de cop”, immediatament, totalitats o objectes complets. Per tant, coneixem conjunts organitzats. Posteriorment, gràcies a un procés d’abstracció, podem distingir i separar les diverses sensacions que el componen. L’afirmació fonamental d’aquesta teoria és que el tot és anterior a les parts i superior a la suma de les parts.

Els llindars de les sensacions

No podem tenir sensació de tot, és a dir, la capacitat humana de rebre estímuls és limitada. Hi ha coses que no podem veure, com la llum infraroja, o que no podem sentir, com els ultrasons. En la nostra sensació hi ha llindars: hi ha un llindar absolut, que fa referència, d’un costat, a la quantitat mínima d’un estímul que necessitam per “adonar-nos” d’alguna cosa (llindar inferior) i, de l’altre, a la quantitat màxima d’estímul que podem rebre (és a dir, el límit superior per damunt del qual no podem tenir més sensacions); i hi ha un llindar diferencial, que és la diferència d’intensitat de l’estímul necessària per notar un increment o una disminució davant d’un estímul previ.

Font: AAVV, Filosofia, Areté, Editorial Cruïlla, Barcelona, 2004

En interessa, filosòficament, aquest darrer apartat, sobre els llindars de les sensacions, i les conseqüències que té. Pensau la quantitat de realitats que es donen al vostre voltant i que vosaltres no percebeu, o no en teniu sensació. Aleshores, torna la pregunta: com és la realitat? què és la realitat? Perquè si resulta que no la percebem tal com és, ens en perdem una part. Podem anar més enllà? Podem sentir allò que no pot ser sentit pels nostres sentits? Com ho fem per reconstruir realitats que no poden ser percebudes? Per una banda enginyam aparells que ampliïn la nostra sensació, o que ampliïn els estímuls (com, per exemple, un microscopi o un telescopi) i, per altra, construïm models explicatius de coses que no veiem (com per exemple, els àtoms d’hidrogen a l’aigua). Aleshores, què garanteix la legitimitat del nostre coneixement?

Si algú vol incorporar-ho a les seves notes podeu imprimir-ho des d'aquí:

PERCEPCIÓ: ampliació

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb