...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

E4A, E4B, E4C: Seguiment del procés electoral (Eleccions 9M)

xavier | 24 Febrer, 2008 17:14

Aquí trobareu un breu relat del que hem comentat a classe (amb els que hem anat a xarxipèlag), amb la resta ho comentarem prest però podeu començar a veure el que s'ha de fer. També hi trobareu els model de fitxes que heu d'emplenar, per tal que ho tengueu com a referència.

Es tracta de fer un seguiment, en el marc del tema que anam fent sobre democràcia i constitucionalisme, del procés electoral que ha començat aquesta setmana.

La primera fitxa que trobareu és la presentació del treball. Deixau-la per emplenar la darrera, perquè hi ha coses que anireu veient a mesura que avanceu amb el treball. Altres les introduirem a l'aula.

La segona fitxa és relativa als partits polítics. Com veureu n'heu de fer un mínim de 6, amb una caracterització dels mateixos, les seves propostes, i una valoració crítica. L'extensió no ha de superar necessàriament la fitxa que teniu com a model. Preneu també el lema de campanya, i explicau-lo. I també, si voleu, tríptics o cartes que us arribin a casa).

Els obligatoris són:

- els tres d'àmbit estatal amb representació parlamentària: d'esquerra a dreta, Izquierda Unida, PSOE i PP. En podeu fer una caracterització més completa atenent a la campanya a les Illes Balears: per exemple, Izquierda Unida és una coalició federal i federalista i a les Illes es presenta amb Els Verds com a EU-EV, i hi ha una pàgina web pròpia per a la campanya: www.marisolramirez.com;

- la coalició electoral de caire nacionalista que s'ha format per aquestes eleccions: Unitat (podeu parlar dels partits que la formen i les seves respectives ideologies);

- un partit polític o coalició d'àmbit autonòmic de les denominades nacionalitats històriques: per exemple ARALAR (partit independentista d'Euskal Herria que rebutja la violència), el PNV, el Bloque Nacionalista Galego (BNG), CiU o ERC;

- un d'aquells moviment polítics que renuncien a la representació parlamentària, de caire anarquista.

Opcionalment podeu fer també:

- un partit polític sense representació parlamentària (o bé perquè no obtingueren vots suficients o bé perquè són nous...)

- un dels partits il·legalitzats, per tal d'aprofundir mínimament en la qüestió basca.

De la tercera fitxa n'heu d'emplenar entre 3 i 5, amb qüestions que es plantegin durant la campanya a partir de reportatges o notícies aparegudes en premsa. No us limiteu a la premsa local, i intentau accedir a diaris de tendències diverses (EL PAÍS, EL MUNDO, Diario de Mallorca, Balears i Última Hora són una mostra, però també altres, i internet). El dies després dels debats televisats són un bon moment per recollir la informació, i després, intentau localitzar notícies que recullin els plantejaments de diferents partits en relació a un tema que us pugui interessar: educació, immigració, model territorial, terrorisme, atur, imposts,...). Agafau la notícia, adjuntau-la i comentau-la.

La darrera fitxa és de valoració del que heu aclarit amb aquest treball, les contradiccions que notau i la sensació que us crea el sistema electorai i, en concret una campanya electoral...

Fitxa 1: Introducció

Fitxa 2: Partit

Fitxa 3: Tema

Fitxa 4: Valoració

Annex: Relació de partits polítics

Comentaris

Accés a informació mitjançant webs...

xavier, del departament del mussol | 01/03/2008, 17:11

Hi ha un alumne que m'ha demanat camins per trobar informació sobre alguns partits polítics. Aquí teniu algunes webs. (Hi ha un cercador, www.google.com, que va molt bé per aquestes coses)

Pàgina web d'Unitat per les Illes
http://www.unitatxilles.cat/


Programa electoral PCPE:
http://www.pcpe.es/wp/wp-content/uploads/2008/02/PROGRAMA_PCPE_2008.pdf
web: www.pcpe.es
PNV:
http://www.eaj-pnv.eu/home.asp
CNT:
http://www.cnt.es/
La CNT, evidentment, no es presenta a les eleccions i no té propostes per la campanya, però té propostes molt concretes.
salut!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb