...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

Entorn a immigració i pàtries, encara Kant

xavier | 19 Abril, 2009 19:23

Lehmbruck

"No hi ha cap dret d'hospitalitat en què pugui basar-se aquesta pretensió (per a la qual cosa es precisaria un contracte especialment benèfic, perquè se'l fes hoste durant cert temps), sinó un dret de visita, que a tots els homes assisteix, a presentar-se en la societat, en virtut del dret de propietat en comú de la superfície de la terra, sobre la qual no poden dispersar-se fins a l'infinit, per ser una superfície esfèrica, sinó que a la fi han de suportar-se els uns als altres, doncs ningú té originàriament més dret que altres a estar en un lloc de la terra".

KANT, Escritos en defensa de la Ilustración

Elogi de l’hospitalitat

Apunts sobre el futur d’Europa

(JORNADES AL CCCB de Barcelona, 2006)

El projecte d'una Europa unida va sorgir després que les dues guerres mundials escampessin la mort i l'horror entre països veïns. Seixanta anys després, Europa és un espai de convivència entre països que han decidit compartir sobirania i economia sota uns principis comuns. Per què avui, davant els progressos d'un continent unificat i en pau, es generalitza el sentiment de crisi del projecte europeu? El fracàs dels referèndums per a l'aprovació de la Constitució europea a França i a Holanda va disparar les alarmes. Alhora, les negociacions sobre l'ingrés de Turquia a la Unió han generat un debat sobre els límits d'Europa, que ha estès els dubtes sobre la mateixa essència de la cultura europea.

Però l'esclat de la violència a les perifèries urbanes de França ha alertat que el focus d'atenció es troba també al si de les nostres ciutats. La desafecció dels ciutadans es generalitza davant de les dificultats d'Europa per respondre a les noves realitats. Sobre quins valors es podria reconstruir la confiança mútua per refundar el projecte europeu?

Amb aquestes jornades, el CCCB i el CUIMPB proposen recuperar el concepte d'hospitalitat d'Immanuel Kant com a punt de partida per regenerar el debat sobre el futur d'Europa. L'hospitalitat suposa el dret d'un estranger de no rebre un tracte hostil pel simple fet d'arribar al territori d'un altre. La creixent circulació de persones, béns i idees difumina la mateixa distinció de qui és estranger i qui no ho és en un determinat espai. Els fluxos globals de migració i la creixent pluralitat cultural i religiosa obliguen a articular la cultura europea al voltant d'una negociació constant de la nostra relació amb la diferència. La ciutat és el laboratori on té lloc diàriament aquesta negociació. Per aquesta raó, la construcció d'uns espais públics hospitalaris, que acullin i afavoreixin la interacció i la integració social, és un element fonamental per repensar el projecte europeu.

Comentaris

I això del dret del dret de propietat de la terra

xavier | 19/04/2009, 21:28

és problemàtic.

Una de les qüestions no resoltes de la Il·lustració. Perquè la terra potser no sigui nostra.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb