...tot llegint filosofia

quadern desordenat de materials

B2AC Comentari obligatori Kant: l'heu de fer imperativament, de manera categòrica...

xavier | 23 Abril, 2009 17:42

Però abans de res, un fragment curt de Kant, una perla d'aquestes brutals (respecte a la qual us podeu situar d'acord o en desacord, i que no us ha d'influenciar en cap cas pel comentari, però que val la pena pensar, que no ens ha de deixar indiferents, i que mostra el canvi d'orientació que es produeix amb l'ètica kantiana). Kant escriu, a la Crítica de la Raó Pràctica:

"Per consegüent, la moral no és pròpiament la doctrina de com fer-nos feliços, sinó de com fer-nos dignes de la felicitat."

El comentari tracta sobre l'ètica kantiana. Si algú vol llegir el text amb la seva continuació, aquí teniu l'enllaç.

COMENTARI DE TEXT: KANT

Un parell de coses:

- intentau afinar la contextualització. El text tracta de l'ètica, però no és de la Crítica de la Raó Pràctica, sinó de la Fonamentació de la metafísica dels costums: intentau expressar això.

- en el text no s'hi introdueixen els conceptes centrals de l'ètica kantiana, per tant, no avanceu coses que després haureu d'exposar en la qüestió segona. Limitau-vos a intentar clarificar el sentit de l'explicació del text, que és prou ric.

- a la segona se us demana per l'ètica formal kantiana, no per la crítica a les ètiques materials. Evidentment que podeu introduir elements, però afinau l'enfocament.

- a la tercera concretau en relació a epicureisme i estoïcisme, cercau-ne els elements.

- finalment, a la de reflexió personal, reflexionau personalment. Ja heu parlat de Kant i de les ètiques materials. Ara procurau dir-vos vosaltres mateixos/es. Què he de fer?, deia Kant. Com decidim: per les conseqüències (per allò que en traurem) o pels principis (allò que d'entrada consideram) Sou partidaris d'una ètica formal, o d'una ètica material? O de cap moral?

Bona feina...

I en segons què, procurau ser hegelians: creis en l'esforç del concepte.

(Ara és quan m'odiau profundament, però VIVA LA VIDA!)

TERMINI DE LLIUrAMENT: dimarts 5 de maig de 2009

Comentaris

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.

Els comentaris són moderats per evitar spam. Això pot fer que el teu escrit tardi un poc en ser visible.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb